Keress meg minket a Google+-on

A CHEVROLET APRÓ GYÉMÁNTJA

| 2013/02/14 | 0 Comments

A Chevrolet Spark villanyautó világpremierje tavaly volt Los Angelesben, az idei Genfi Autószalonon pedig az európai közönségnek mutatkozik be a vadonatúj akkumulátoros minijármű.

Chevrolet_Spark_EV_2A Chevrolet Spark EV-be a legfejlettebb villanymotort és akkumulátor-rendszert építették bele, amelyet valaha is gyártott a General Motors. Hajtóművének szíve a GM által kifejlesztett, állandó mágneses villanymotor, amelynek több mint 130 lóereje (100 kW) 8,5 másodpercen belül röpíti nulláról 100 km/órás sebességre. Azonnal rendelkezésre álló, egyenletesen kifejtett 542 newtonméteres nyomatéka élvezetesen dinamikussá teszi a kis Spark EV-t.

A Spark EV 20 kilowattórát meghaladó kapacitású lítiumion-akkumulátorát aktív folyadékhűtéssel és -fűtéssel látták el. Az akkumulátortelep fejlett technikájának jóvoltából várakozás szerint kategóriájának egyik legnagyobb hatótávját éri majd el a Spark EV. Az akkut háztartási váltóáramról és egyenáramról is gyorsan fel lehet tölteni.

Az egyenáramú gyorstöltéssel körülbelül húsz perc alatt érhető el nyolcvan százalékos feltöltöttség. Még fontosabb, hogy naponta több gyorstöltést is elvisel az akkumulátor-rendszer. A váltóáramú töltés 6-8 órát vesz igénybe, 230 voltos konnektorról.

A zömök, erőteljes kiállású Spark EV karosszériáját letisztult vonalak rajzolják ki. Stílusos utasterének legszembeötlőbb része a kormányoszlopra szerelt műszeregység, benne a két színes, hétcolos, LCD képernyős képernyő egyikével. A másik a középkonzolon kapott helyet, ez szolgál szórakoztatásra, a klímaberendezés kezelésére és az energiahatékonyság szemmel tartására.

A Spark EV-ben standard a Chevrolet MyLink kapcsolattartó rádió rendszere, amely a kompatibilis mobiltelefont összekapcsolja az autórádióval és a nagy felbontású érintőképernyővel. A Chevrolet MyLink számos alkalmazást támogat, amelyek között a telefonjával navigálhat a felhasználó, és az Internetről az egész világ rádióadóit hallgathatja. Hátramenetben bekapcsol a tolatókamera. Kiegészítésképp a kompatibilis (4S fölötti) iPhone telefonnal rendelkező autós használhatja a fejlett Siri asszisztencia-rendszert, amely sokféle feladatot megold, miközben a vezető biztonságosan az úton tarthatja a tekintetét, a kezét pedig a kormánykeréken.

 A Spark EV egy élvezetesen vezethető zéró emissziójú városi autó, intelligens kapcsolódási felületekkel. Úgy gondoljuk, hogy különösen Európa néhány fejlett technikájú országának vásárlói találják majd vonzónak,” mondta Susan Docherty, a Chevrolet és a Cadillac Europe elnök-vezérigazgatója. “Akárcsak a Volt, ez a fürge akkumulátoros villanyautó is jól bizonyítja a Chevrolet találékonyságát egy újfajta mobilitás létrehozásában.

Címke: , , , ,

Kategória: Bemutatók, Hírek

Szóljon hozzá