Keress meg minket a Google+-on

ISMÉT AZ E-TRON QUATTRO GYŐZÖTT LE MANS-BAN

| 2013/06/24 | 0 Comments

Immár második egymást követő alkalommal nyerte meg az Audi hibrid hajtásrendszerű és quattro összkerékhajtású versenyautóval Le Mans 24 órás futamát.

A négykarikás márka összesen 12. Le Mans-i diadala a várakozásoknak megfelelően az egyik legnehezebbnek bizonyult, s rendkívül kemény küzdelmet hozott. Egy átmeneti szabályváltozás következtében a három Audi R18 e-tron quattro átlagosan két körrel kevesebbet tehetett meg egy-egy tanknyi üzemanyaggal, mint legfőbb vetélytársa, a Toyota. Az így adódó plusz boxkiállások időveszteségét gyorsabb körökkel kellett az Audi pilótáinak kiegyenlíteni, mégpedig részben extrém időjárási körülmények közepette.

A drámai verseny során újra és újra esők áztatták a pályát, számos rendkívüli eseményt és összesen 11 safety car szakaszt eredményezve. A pályatakarítási és a különböző javítási munkák következtében a mezőny végül összesen több mint öt órát autózott sárga zászló mellett.

Az elektromos hajtású első kerekekkel készült három Audi R18 e-tron quattro mindvégig a leggyorsabb autónak bizonyult, egyben a leggazdaságosabbnak is: a legtisztább üzemű, leggyorsabb és leggazdaságosabb prototípusok számára kiírt Michelin Green X Challenge díja szintén Ingolstadtba és Neckarsulmba került.

Tisztában voltunk vele, hogy az idén – nem utolsósorban a szabályváltozások miatt – rendkívül nehéz dolgunk lesz” – hangsúlyozta Dr. Wolfgang Ullrich az Audi versenyigazgatója. „A Toyota a várakozásoknak megfelelően kemény ellenfélnek bizonyult, ám az Audi R18 e-tron quattro ismét önálló kategóriát képviselt. Köszönet illeti a csapat minden tagját, akik hónapokon át dolgoztak e sikerért.

Az Audi 12. Le Mans-i győzelmét az első számú rajtkockából induló, 2-es rajtszámú Audi R18 e-tron quattro szerezte meg, Loïc Duval (Franciaország), Tom Kristensen (Dánia) és Allan McNish (Nagy-Britannia) pilótákkal a volánja mögött. Duval, aki szerdán elhódította a pole pozíciót, ezzel az első, míg Allan McNish már a harmadik győzelmét aratta a francia klasszikus hosszú távú versenyen. Tom Kristensen immár 2005 óta a legendás verseny rekordereként kilencedszer diadalmaskodott itt.
A nagysikerű Audi R18 e-tron quattro mind a 24 órát a legkisebb műszaki probléma nélkül futotta végig. Duval/Kristensen/McNish szombat este 21:43 órakor vette át a vezetést, amit a vasárnap 15 órai befutóig már nem is adtak át másnak. A három Audi-pilóta már viszonylag hamar elérte a döntő egy környi előnyt a második helyezett Toyota előtt, amit – olykor kaotikus körülmények között és özönvízszerű esőzésben – egészen a verseny végéig meg is tartottak.

Címke: , , , ,

Kategória: Hírek, Sport

Szóljon hozzá